blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG bablaqua
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Mystery is important. To know everything, to know the whole truth, is dull. There is no magic in that. Magic is not knowing, magic is wondering about what and how and where.
BablAqUA




pridal BablAqUA 26.11. 2009 o 18:21

Vždy keď sa dá tak si s Mor13tym vyberieme nejaký film, ktorý si spolu pozrieme. A keďže to nikoho nezaujíma, tak sme sa zhodli, že môj blog bude skvelé miesto kde popíšeme svoje dojmy.


rk8lqd.jpg

Janghwa, Hongryeon

A Tale of Two Sisters

 

Babli: Film rozpráva príbeh dvoch sestier, ktoré sa práve vrátili z blázinca domov, kde ich čaká otec a macocha. Ako to už býva, macocha sa s dcérami nemôže zniesť, čo vyúsťuje do nepríjemných situácií. Námet na rodinnú drámu ako vyšitý. Avšak pomalé plynutie snímku dáva tušiť, že nielen vzťahy sú to, čo je v dome v neporiadku. Mix mrazivého hororu a rodinnej drámy s jemnou príchuťou poetiky. Funguje to skvelo. Atmosféra je naozaj výborná a pri takomto type filmu je to, to hlavné. Bál som sa, súcitil som s postavami, hltal som atmosféru,... po druhej projekcii sa mi to možno dostane do mojej TOP10. Tak dobré to bolo :).

 

Mor13ty: Väčšina z vás vie, čo to znamená ázijský horror. Ak sa vám už vybavili bledé, dlhovlasé malé dievčatká, tak stopnite, ešte si k tomu pridajte rodinnú drámu. Dom široko ďaleko jediný, neschopný otec, slizská macocha, 2 sestry prepustené z psychiatrickej liečebne, divné zvuky v dome, pomalá kamera, primeraná hudba. Takto by som opísal tento pomaly sa rozbiehajúci, ku koncu veľmi rýchly film. Na prvýkrát to mu asi nikto neporozumie, ale po druhej projekcii už nik nepochybuje, že sa jedná o jeden z najlepších filmov v žánri.


soundtrack01.jpg

Soundtrack

 

 Mor13ty: Skutočne ťažko popísateľný film. Snáď každý pochopí, keď poviem, že to je umelecký film. Dej sa odohráva v zmyslenom svete, rozpráva o 2 súrodencoch, bratovi a sestre, ktorí prišli o rodičov kvôli zlému démonovi. Vtedy sestra stratila hlas a tak bude celý film prehovárať len cez svoje nádherné obrazy. Brat toho tiež veľa nepovie, dáva prednosť vyjadrením sa cez husle. Skutočne umelecký zážitok s nádhernou hudbou.

 

 Babli: Umelecký film, ktorý bol pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Absolútne neznámy film, o ktorom by som sa ani nedozvedel keby pre neho nezložil soundtrack Sugizo, ktorý si zahral aj hlavnú postavu. K nemu sa ešte pridala moja obľúbená Kou „Mitsuko“ Shibasaki(Battle Royale) a veľmi netradične pojatý príbeh, plný symbolov, ktorý ide oveľa hlbšie, než sa na prvý pohľad zdá a stal sa z toho film, ktorý sa hladko dostal do mojej TOP 5 a pochybujem, že ho niečo odtiaľ vytlačí.

 

 


 

sympathyformrvengeance.jpgBoksuneun naui geot

Sympathy for. Mr. Vengeance

 

Babli: Prvý diel trilógie o pomste. Druhý som videl už predtým, čo ale veľmi nevadí, lebo s prvým nemá nič spoločné. Na rozdiel od Oldboya je tento snímok rozdielny aj v štýle výpravy a miestami mi dokonca pripomínal môjho najobľúbenejšieho režiséra, Kim Ki-duka. Prvá hodina plynie pomalšie a zoznamujeme sa s osudom hlavných postáv, zatiaľ čo druhá polovica až do konca neuberie z pedálu a pre všetkých zúčastnených rozpúta hotové peklo a položí otázku, či má pomsta nejaký zmysel. Pre niekoho to síce už môže byť otrepaná otázka, no v tomto spracovaní to vôbec nevadí.

 

Mor13ty: Z filmu som bol skutočne očarený. Rozhodne som neočakával to, čo nám tu naservíroval autor úspešného filmu Oldboy. 2 hodiny uplynú ako voda a to nielen vďaka perfektnej atmosfére, kamere či hudbe, ale hlavne pre zaujímavý príbeh. Čoho všetkého sú ľudia schopní, ak vám súrodenec umiera a potrebuje novú obličku? Ak vám unesú dieťa? A k tomu sa to ešte všetko skomplikuje. Pozoruhodný snímok, ktorý rozhodne stojí za zhliadnutie.


 

photo01hires.jpg

Tokyo!

 

Mor13ty:3 príbehy, 3 zaujímavé príbehy, 3 mierne dosť absurdné príbehy. 3 príbehy od 3 autorov. V prvom príbehu, Interior Design, sa stretneme s mladým párom. Chlapec je jasne presvedčený, že bude filmárom. Dievča nemá žiadne ambície. Začne to byť skutočne zaujímavé, keď to zistí. V druhom príbehu, s poetickým názvom Hovno, sa stretneme s Hovnom. Nie je to človek, ale nie je to TO, čo si myslíte. Prišiel z kanála. Hovoria mu Netvor z kanála. Nemá rád ľudí, má rád chrizantény a peniaze, samozrejme k jedlu. Do smrti nezabudnem na jeho ladnú prechádzku Tokyom s granátmi. V treťom príbehu, Triasúce sa Tokyo, uvidíme Hikikomori. Je to človek, ktorý sa rozhodne zrušiť kontakt s okolným svetom. Býva v svojom dokonalom byte, každú sobotu si objednáva pizzu, nikdy sa nepozrie do očí. Až sa to raz strane... Námetom ma najviac zaujala práve táto poviedka. Vidieť prázdne Tokyo, to je už iná vec!

Babli: 3 príbehy odohrávajúce sa v Tokyu. Ich dej už popísal morty, takže to nebudem zbytočne opakovať. Všetky 3 príbehy majú čo ponúknuť. Určite mnohých navnadím tým, že prvý mal na starosti režisér Michel Gondry (Večný svit nepoškvrnenej mysle). Avšak ani ďalšie príbehy nezaostávajú a ťažko sa mi hodnotí, ktorý bol najlepší. Mňa osobne najviac zaujal tretí príbeh o človeku, čo zrušil kontakt s vonkajším svetom a už 10 rokov žije v absolútnej izolácii a aj keď ho niekto navštívi, tak sa mu nepozerá do očí. A aby som nezabudol na druhý príbeh, tak aj ten disponuje skvelým príbehom, zábermi a hlavne mystickým záverom.


 

 

http://www.christophernolan.net/images/following_poster.jpg

Following

Babli: Prvotina Christophera Nolana ma zaujala svojim námetom. Hlavná postava, je nezamestnaný mladý muž, ktorý sa chce stať spisovateľom. Inšpiráciu čerpá tým, že každý deň si vyberie nejakého náhodne zvoleného človeka, ktorého potom celý deň sleduje. Avšak má isté pravidlá, medzi ktoré patrí, že nikoho nesmie sledovať dva krát. Avšak raz to poruší. A zmení mu to celý život. Geniálny scenár, špičkové herecké výkony a naozaj vynikajúci záver. Dôkaz, že skvelý film sa dá natočiť aj za smiešnych 6 000 dolárov :).

 

Mor13ty:  Film som pozeral bez toho, aby som vedel čo i len jeho názov. Takže som bol pekne prekvapený, keď som zistil, že som sledoval Nolanovu prvotinu. Bolo to perfektné. Jediné čo spomeniem a čo si skutočne zalúži spomenúť je herecké obsadenie. Neznáme, ale bolo to zahrané na jednotku. Celý tento "čiernobiely face" a "vkrádanie sa do cudzích životov" sa mi veľmi páčilo. A ten záver...

 

 

 

 

 


 

Sekai no chusin de, ai o sakebu

Crying Out Love, In the Center of the World

 

Mor13ty: Je to už 17 rokov, čo Saku zažil skutočne netradičnú lásku cez magnetofónové pásky. Aj cez to, že má priateľku, nemôže na ňu zabudnúť. Priznám sa, že romantické filmy skutočne neobľubujem. Tie otrepané príbehy a scény, ktoré až citovo vydierajú človeka... tento film je dôkazom toho, že sa dá nakrútiť romantický film aj bez toho. A to skutočne úžasne! Nádherná hudba, kamera aj herecké výkony. Ku konca som už mal skutočne vlhé oči, čo sa ešte žiadnemu filmu nepodarilo. Bravó!

 

Babli: Saku sa ako dospelý, tesne pred svadbou, vracia na miesta, kde žil ako malý a kde trávil chvíle s Aki, svojou prvou láskou. Bál som sa, že od začiatku do konca bude film plný citového vydierania, no zbytočne. Realisticky nakrútený romantický film, ktorý mnohých dojme až k slzám. To všetko vďaka výborným hereckým výkonom, scenáru, kde sa veľmi umne striedajú časové línie a perfektnej kamere, ktorá vždy vie, čo zvýrazniť. Ak máte radi romnatiku, tak jednoznačne odporúčam.


 

http://91.103.160.40/admin2/public/film/drama/3Iron-Binjip-398371.jpgBin Jip

3-Iron

Babli: Čo napísať k filmu, ktorý považujem za to najlepšie, čo som videl? Tento film som si pozrel už druhý krát a užil som si ho rovnako. Príbeh o mladom Tae-Sukovi, ktorý si zvolil naozaj netradičný život, ma dostal na celej čiare. To ako môj najobľúbenejší režisér, Kim Ki-duk pracuje s príbehom je geniálne. Za celý film hlavný hrdina nepovie ani slovo a ani čo sa ostatných dialógov týka, tak veľa hovoreného slova tu nepočuť, no to absolútne nevadí. Čo sa príbehu týka, tak ten nebudem veľmi opisovať, aby som nič neprezradil. Stačí ak napíšem, že Tae-Suk, raz vojde do domu, ktorý nie je tak prázdny ako čakal...pre mňa najlepší film vôbec.

Mor13ty: Keďže som na tento film počul samé skvelé ohlasy, bol som veľmi zvedavý. Neviem prečo, bol som zároveň sklamaný, pretože som očakával niečo úplne iné, zároveň prekvapený, pretože som očakával slabší film. Mladík, ktorý sa vkráda do prázdných domov, vyspí sa, pouprace, vyperie... niekedy ale zastihne domácich. Pri poslednej návšteve stretol týranú manželku bohatého muža a zamilovali sa. Záhadný film...

 

 

 


 

http://www.musicmedia.cz/images/big/14470.jpg

Spaľovač mŕtvol  Mor13ty: Dej sa odohráva koncom 30. rokov a točí sa okolo zamestnanca pražského krematória Karla Kopfrkingla. So svojou manželkou sa stretol v zoo, u leoparda. Je to židovka. Má syna a dcéru, obe milé deti. Má nacistických priateľov.  Má rád knihu o Tibete. Z nej si vybral pár nebezpečných ideológií, ktoré neskôr použije nie len v krematóriu. Rozhodne najlepší československý film plný atmosféry, skvelej kamery a geniálneho Rudolfa Hrušinského, ktorý tu podal jeden z najlepších výkonov
 Babli: Tento film som si našiel na ČSFD, kde bol na 16. mieste v rebríčku top 200 najlepších filmov. Na československý film prekvapivo vysoko a keď som si prečítal obsah filmu, tak sa mi len potvrdilo, že to musím vidieť. Hrušinský podal priam Oscarový výkon. Skvelá kamera, využívajúca techniku "rybieho oka" nemala chybu. Jednoznačne najlepší československý film vôbec a bezproblémov by obstál aj vo svete nebyť tedajšieho režimu, ktorý zabránil snímku poriadne sa zviditeľniť. "Nikdo nebude trpět, spasím je všecky. Všecky je spasím, celý svět." 

 



http://blogs.mysanantonio.com/weblogs/timewasters/cloverfield_galleryteaser2.jpgCloverfield Babli: Okolo filmu bolo počas premiéry dosť veľké "haló", ktoré som ako zvyčajne veľmi nevnímal a nesledoval som ani trailery, takže som si celý film mohol vychutnať bez hype na 100%. Dej sa točí okolo partie mladých ľudí, ktorí sa v meste napadnutom obrovským monštrom, snažia zachrániť jedno dievča. To všetko natočené podobne ako Blair Witch, ručnou kamerou, aby to vyzeralo reálne. Film ma však zaujal tým, že sa v ňom mala objaviť moja obľúbená pesnička Fuzz od MUCC, lenže tá sa dá len veľmi ťažko počuť počas rozhovoru mimo budovy. Okrem toho ma však nesklamalo vôbec nič. Skvelí herci, kamera(samozrejme), scenár, efekty a hlavne atmosféra. Snáď bude aj dvojka.

Mor13ty: Po prečítaní všetkých tých kladných komentov som sa na film veľmi tešil, ale netušil som do čoho sa púšťam. Už od prvého okamihu ma ako snáď každého zaujala kamera. Skutočne netradičné a rozhodne to nebolo zlé. Príbeh bol americká klasika ako to mám rád. Niektoré momenty boli perfektné... Soundtrack je super, škoda vydarenej pesníčky Fuzz od kapely Mucc, ktorú "ako jedinú" nebolo počuť.


http://www.themoviescult.gr/images/profiles/300.jpg

The Good, The Bad and The Weird

Mor13ty: Westerny som nikdy neobľuboval. Preto som od Dobrého, zlého a divného vôbec nič neočakával, vlastne, očakával som nudu. O to viac som bol prekvapený, pretože to bol jeden perfektný film, ktorý sa automaticky zaradil medzi moje najoblúbenejšie. Dej sa točí okolo "divného" ktorého hral skvelý Kang-ho Song, ktorý ma presvedčil o jeho kvalitách už v jeho predchádzajúcich filmoch, štýlového "zlého" banditu a dobrého "dobrého" kovboja, ktorý je lovec odmien. Posledná polhodinová bitka bola skutočne niečo!

 

Babli: Ja, na rozdiel od Mortyho westerny zbožňujem :)). Pred pozretím som zhliadol aj celú dolárovú trilógiu, aby som si mohol užívať všetky tie odkazy na staré dobré Leonovky. Príbeh nemá cenu rozoberať, o ten tu veľmi nejde. Jedná sa o perfektný blockbuster s nadupaným scenárom, úžasnými akčnými scénami(najmä záverečná je priam orgazmická), coolovými postavami a perfektne sediacou hudbou. Toto si ešte pozriem :).

 

 

 


http://blahblogs.files.wordpress.com/2008/10/ghost_dog_way_of_samurai.jpgGhost Dog

Babli: Jim Jarmusch je jeden z mojich najobľúbenejších režisérov. Tento snímok jeho pozíciu v mojich obľúbencoch ho tam nadobro zapečatil. Ghost Dog je prezývka černošského nájomného vraha, ktorý sa riadi kódexom samurajov. Žije na streche paneláku, kde sa stará o holuby, ktoré su pre neho najlepší priatelia. Ako jediný svedok svojich vrážd, sa stane pre mafiu nepohodlným. Preto sa mafia rozhodne, že ho musí zabiť. Spravia však jednu chybu. Zabijú mu jeho holubov. Film sa po celý čas odohráva v pokojnej atmosfére, ktorá ma dostala. Forest Whitaker podal jeden zo svojich najlepších výkonov a jeho postavu je ťažké si neobľúbiť. Už sa mi tu v hlave rysuje celá recenzia a tak to radšej utnem a napíšem, že to bol jeden z najlepších filmov, aký som kedy videl.

 

Mor13ty: Ghost Dog sa mi válal doma už pekne dlhú dobu, takže som sa na jeho pustenie celkom tešil. Hneď čo ma prvé zarazilo bola hlavná postava- černoch. Nie že by som k nim choval nenávisť, to nie, ale čakal som nejakého japonca alebo hocikoho iného, len nie černocha. A bol skvelý! Obľúbil som si ho okamžite. Bývať na streche baráku s holubmi a žiť samurajskými zákonmi. Jim Jarmush odviedol perfektnú prácu, celým filmom sa tiahla pomalá pokľudná atmosféra, ktorú si musel obľúbiť snáď každý. Jeden z mojich najoblúbenejších "samurajských, amerických" filmov.


http://www.metapedia.com/wiki/images/Deadman.jpgDead Man

Mor13ty: Opäť musím povedať, že westerny neobľubujem. Dokonca ma nezaujala ani obálka s Johnny Deppom. Nakoniec to ani poriadne western nebol a obálka sa mi veľmi páči. Bill Blake cestuje vlakom na západ za prácou. Je účtovník a tak vie, že mu doručený list zaručuje miesto účtovníka. Ale to ešte nepoznal mesto Machine Town. Prácu nedostal, za to stretol nádhernú ženu, ktorá ho priviedla do obrovských problémov. Johnny musí utekať pred triom zaujímavých banditov, medzi ktorými sa nachádza aj jedna banditská legenda, ktorá vás nie len zabije, ona vás aj zje! Opäť Jarmuschovské pomalé plynutie filmu plné parádnych hereckých výkonov, čiernobieloho obrazu a geniálneho soundtracku skladajúc sa z pár gitarových riffov.  Skutočne okúzlujúce.

 

Babli: Prvý film Jima Jarmusha, čo som videl. S mortym som si to pozrel už druhý krát. Zatiaľ môj najobľúbenejší film od Jarmuscha a nie len preto, že tam hraje Johnny. Príbeh nakusol morty, tak len napíšem, že okrem skvelého scenára, hereckých výkonov, kamery, atmosféry je film výnimočný aj vďaka skvelému minimalistickému soundtracku Neila Younga, ktorý ho skomponoval improvizovaním počas toho, ako sledoval film sám, zavretý v štúdiu. Originálka má u mňa doma čestné miesto a film patrí do mojho Top 3 rebríčku spolu s 3-iron a Soundtrackom.


 

http://www.filmposters.it/imgposter/grandi/oldboy.jpg

Oldboy

Babli: Druhú časť Parkovej trilógie som videl ako prvú, ale keďže na seba nenadväzujú, tak to veľmi nevadí. Oproti Sympathy for Mr. Vengeance sa režisér vybral úplne inou cestou a natočil štýlový film o pomste na druhú. Zatiaľ čo v prvom dieli bolo vo filme viac hlavných postáv, tu sa všetko sústreďuje na O-Dae-Sua jeho ceste za zistením "prečo?". Prečo ho niekto na 15 rokov uväznil v malej izbe a jedného dňa z ničoho nič pustil. Vyzdvihnúť nejakú stránku na úkor druhej by nebolo fér. Všetky zložky, počnúc výborným scenárom, bravúrnymi hereckými výkonmi, nezabudnuteľnými scénkami či perfektným soundtrackom sú prepojené v jeden pevne držiaci, dokonalý celok, na ktorý človek len tak nezabudne

 

Mor13ty: Po pozretí filmu Sympathy for Mr. Vengeance som bol pevne rozhodnutý, že Oldboy-a musím vidieť a musí to byť rovnaká pecka! A dostal som všetko. Opäť príbeh o pomste, opäť príbeh o ľudskom neštastí. Celý ten vizuál mi veľmi sadol a o hudbe nehovoriac. Lepší soundtrack som ešte nepočul. Piesne nádherné pasovali do každej scény a kedykoľvek zaznela The Last Waltz, vedel som, že to budú moje obľúbené scény. Herecké výkony podané na jednotku, ani na chvíľu som nepochyboval o ich kvalitách. Herci hrali naozaj presvedčivo. Rozhodne odporúčam spolu s predchádzajúcim dielom Sympathy for Mr. Vengenace, na poslednú časť sa ešte len chystám a pevne verím, že to bude rovnaká pecka ako predchádzajúce filmy.

 


 

Dracula

 

Babli: Od tohto filmu som čakal vskutku veľa. Režiséra a ani hercov netreba predstavovať. Coppola, ktorý mal pod sebou také luxusné zloženie hercov sa však podľa mňa príliš zameral na (vynikajúci) vizuál a aj keď všetci herci podávajú výborné výkony (Hopkins ako Van Helsing nemal chybu), tak mi celému filmu niečo chýbalo. Celý čas som sa prevracal v kresle a snažil si nájsť správnu polohu, tú som však nenašiel až do konca filmu. Možno som len nemal tú správnu náladu, no absencia... dajme tomu, že „srdca“ príbehu, ktoré je v tomto snímku tak dôležité, spôsobila, že som sa nehorázne nudil napriek tomu, že to bolo natočené viac než dobre.



Prístupov 1394
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU